Start her
Søg på siden

Primær navigation

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Få nyheder, gode råd og masser af lir - direkte i din indbakke.

*host* *pust* *hak*

Sådan tackler du sidestik uden at gå i stå på din løbetur

Sidestik er ubehageligt. Men kan heldigvis både forebygges før løbeturen og nemt løses, hvis det kommer undervejs.

Sidestik.

Den ubehagelige og stikkende smerte, der tvinger de fleste til at stoppe op.

Du kan gøre meget for at forberede dig godt, så du undgår sidestik.

Men prikker sidestikket dig alligevel hårdt i brystet, så får du her 5 tips til at håndtere akut sidestik. Så du ikke behøver at droppe resten af turen.

5 tips til at tackle sidestik på din løbetur

1. tip: Skift ét gear ned

Begynder det at stikke, når du løber, så er det gode råd at sætte farten ned. Sidestikket er et udtryk for, at din krop er under pres. Du behøver ikke at gå, men det er klart, at du letter presset hurtigere, jo mere du sænker intensiteten i din træning.

2. tip: Fokusér på dit åndedræt

Sidestik er kroppens reaktion på en belastning. Altså en art fysisk stress, der giver en smerte. Med fokus på at stabilisere din vejrtrækning kan du hurtigere få sidestikket til at forsvinde igen.

3. tip: Stop op og stræk ud et kort øjeblik

Når kroppen spænder op og giver de små kramper, du kender som sidestik, så er det ofte hjælpsomt at få strukket ud. Læn overkroppen langsomt fra side til side i små, lette stræk. Forsøg at ramme en rytme, hvor du strækker kroppen en lille smule mere for hver udånding.

4. tip: Stop op og bøj dig let forover

For at løsne op og slappe af i diafragma (den nederste del af brystmuskulautren, der på dansk kaldes mellemgulvet) og bughulen, så prøv at hæve armene over hovedet på indånding og læn dig så let fremover i overkroppen og lad din arme hænge frit ned på udåndingen. Det ser lidt funky ud, men vi har selv afprøvet og det virker godt på sidestik.

5. tip: Pres, hvor det stikker

Sidstik bliver af mange beskrevet som en mild krampe. Og flere har gode erfaringer med at presse let med to fingre på det område, der gør ondt. Det løsner op i muskulaturen og kan hjælpe med at få sidestikket til at forsvinde. Og så en vigtig bonus

Bliver det ved med at gøre ondt?

Sidestik er i princippet harmløse. Og en del forskning peger på, at du sagtens kan løbe videre.

Men … nogle dage er det også OK at stoppe helt.

Så tag hjem, pust ud og og prøv vores råd her i artiklen, så du kan undgå sidestik i fremtiden.

Hvorfor får vi sidestik?

Der er mange forskellige teorier, der forsøger at forklare, hvorfor vi får de smerter lige under vores ribben (og i nogle tilfælde hele bughulen), som vi kalder for sidestik.

De fleste oplever det ved løb eller anden intens aktivitet.

Den mest populære forklaring er, at det opstår fordi manglende blodcirkulation i bughulen får musklerne i området til at krampe.

Alle de ting kan fremprovokeres af:

  • Nervøsitet
  • Forkert vejrtrækning løb
  • Forkert holdning under løb
  • Start i for højt tempo
  • Svage muskler i bughulen
  • For meget mad i maven
  • Forkert løbeteknik

Artiklen Exercise related transient abdominal pain: a case report and review of the literature går i dybden med, hvordan sidestik opleves.

Og husk så: Sidestik er ganske harmløse, selvom de gør ondt. Men med god forberedelse og fokus på gode teknikker, så kan du undgå at måtte droppe løbeturen eller konkurrencen helt, selvom du får et sidestik undervejs.

Den bedste nyhed om sidestik?

Løb er den bedste måde at forebygge sidestik. For jo mere udholdende du er, jo mindre sandsynligt er det, at du får et sidestik på din løbetur. Fordi du netop ved løb træner de muskler i mellemgulvet, der typisk er årsagen til sidestik.

Men du kan også forebygge ved at:

  • Undgå at spise for tæt på din løbetur
  • Varme ordentligt op
  • Være restitueret godt